Viisi tapaa kasvattaa opiskelumotivaatiota

Välillä on aikoja, kun mikä tahansa on mielenkiintoisempaa kuin kirjan avaaminen ja opiskelu. Yhtäkkiä huomaa katsoneensa 10 jaksoa Netflixistä putkeen tai röhnöttäneensä kolme tuntia sohvalla älypuhelin kourassaan. Haluan listata teille asioita, jotka auttavat minua löytämään motivaation, ja toivon, että ne auttavat myös teitä.


1. Välitavoitteet

Toukokuun puoliväli on vielä kaukana, kaukana tästä päivästä, joten urakka tuntuu aivan valtavalta eikä välillä tiedä edes mistä kohtaa kannattaisi aloittaa. Välitavoitteet pilkkovat urakan pienempiin osiin ja niiden saavuttaminen tuo onnistumisen tunteita. Jos tiedät olevasi surkea termodynamiikassa, aseta tavoitteeksi että jouluun mennessä osaat siitä monia asioita. Jos loistat biologiassa jo valmiiksi, aseta tavoitteeksi kerrata kaikki asiat maaliskuuhun mennessä. Jos sinulla ei ole vielä hajuakaan, mitä Lenzin laki tarkoittaa, ota tavoitteeksi opiskella tärkeimmät sähkömagnetiikan asiat marraskuuhun mennessä. Omista välitavoitteistani kerron myöhemmin kun saan jäsenneltyä ne tarpeeksi hyvin. Tärkeää on myös muistaa, miksi tavoittelee juuri tätä asiaa. Minä kuvittelen itseni kävelemässä lääkiksen ovista sisään ja piru vie minähän sen myös toteutan!

2. Terveelliset elämäntavat

Kukaan ei voi ylläpitää motivaatiota istumalla joka päivä kymmenen tuntia kirja kädessä välillä kuppunuudeleita syöden ja satunnaisesti Netflixiä tuijottaen. Lyhyesti, hanki elämä ja pidä siitä kiinni hakuprosessin aikana. Syö säännöllisesti terveellistä ruokaa mutta älä moralisoi itseäsi kun välillä haluat herkkuja. Urheile muutaman kerran viikossa tai ainakin poistu kotoa kävelylenkeille. Tapaa ystäviä ja tuttuja, piirrä, maalaa, tanssi, laula ja biletä! Sinä et ole täydellinen kone, joka vain suorittaa. Älä unohda elää lukiessasi!

3. Helpon ja vaikean asian vuorottelu

Pään seinään hakkaaminen ei auta. Kun tehtävät ovat aivan liian vaikeita, tee välillä jotain itsellesi helppoa. Se että osaa jotain, antaa motivaatiota yrittää vaikeampia tehtäviä myöhemmin uudelleen. Jonain päivänä nekin tehtävät vielä onnistuvat ja myöhemmin saatat vielä katsoa niitä samaisia tehtäviä ja todeta, miten helppoa peruskauraa ne ovatkin nykyiselle sinulle. Joka vuosi joku aloittaa luku-urakan aivan alusta. Jos olet yksi niistä ihmisistä, muista että jokainen lääkäri on joskus lähtenyt alusta liikkeelle ja saavuttanut unelmansa. Jos olet jo pidempään pyrkinyt henkilö, muista että joskus sinäkään et osannut vielä mitään. Katso taaksesi ja mieti, kuinka pitkälle olet päässyt siitä päivästä, kun et tiennyt miten s=tv lausekkeesta saadaan pyöriteltyä v esiin. Ole ylpeä itsestäsi!

4. Vertaistuki

Minua motivoi hurjasti se, kun muut opiskelevat. Minähän en halua olla huonompi! Kuitenkin pitää muistaa, että muiden opiskelutyyli ei välttämättä ole itselle se kaikista sopivin. Minulle hyvä tyyli on opiskella yliopistossa ja samalla käydä sangen kevyesti lukiokamaa läpi verrattuna joihinkin, jotka valmennuskurssipäivien jälkeenkin pakertavat vielä monta tuntia laskujen parissa. Löydä itsellesi se oikea tyyli ja keskustele muiden hakijoiden kanssa kun kaikki menee pieleen ja ei jaksaisi tehdä mitään. Huomaat, että eivät muutkaan hakijat ole mitään superihmisiä.

5. Häiriötekijöiden poistaminen

Kämppä on sotkuinen, joten tuijotat tiskivuorta toista tuntia kirja kädessä opiskelematta mutta myöskään tiskaamatta. Äidille pitäisi soittaa, mutta ensin pitäisi jaksaa lukea. Nykyisessä koulutuksessa on tehtäviä, joiden dedis lähestyy uhkaavasti mutta et ole avannutkaan bilsankirjaa tällä viikolla. Kuulostaako tutulta?

Hankkiudu näistä häiriötekijöistä heti eroon! Käytä vartti tiskaamiseen, saman verran puheluun äidille ja tarvittava aika muihin tehtäviin. Kun koko muu elämä on kondiksessa, ei enää löydä itselleen tekosyitä olla lukematta ja voi oikeasti keskittyä opiskeluun. Monesti ajattelee, että muu elämä vie ihan liikaa aikaa opiskelulta, mutta oikeasti esimerkiksi siivoaminen on nopeaa jos sitä tekee säännöllisin väliajoin eikä lykkää sitä opiskelemisen takia yhä eteenpäin. Mitä enemmän asioita kasaantuu, sitä vaikeampi on keskittyä olennaiseen ja sitä enemmän aikaa niiden tekeminen lopulta vie, kun ne kumuloivat keskenään. Älä hukuta itseäsi turhanpäiväisiin asioihin, niin sinulla on oikeasti aikaa istua hetki sohvalla tuijotellen hyvää leffaa.

+ Bonus: Blogin kirjoittaminen ja blogien lukeminen

Tämä on syy sille, miksi perustin tämän blogin alunperin. En saadakseni tonneittain lukijoita vaan siksi, että motivaationi hakua kohtaan kasvaisi entisestään. Minä haluan kirjoittaa tänne "hei katsokaa, olen edistynyt näin hienosti"! Tämä myös auttaa jäsentämään lukurytmiäni ja ongelmiani. Puhun kaikista asioista vähintään poikakaverini kanssa, mutta tämä on paikka jonne voin kirjoittaa tuntemattomille ihmisille siitä, miten onnistuin ja epäonnistuin ja miksi niin pääsi käymään. Muiden blogien lukeminen on myös aina motivoinut minua. On upeaa nähdä, miten toisetkin kehittyvät ja välillä myös menettävät motivaatiotaan, miten he löytävät sen ja miten joku toteuttaa unelmansa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pääsin lääkikseen?

Lukusuunnitelma syksylle

Miksi valita Tampereen lääkis?