Kirottu, ihana nelilaskin

Käsi pystyyn, kuinka moni on joskus turhautunut nelilaskimen kanssa? Entä kuinka moni on turhautunut siihen pieneen rohjakkeeseen viimeisen viikon aikana? Entäpä tänään? Sitähän minäkin.

"Tuijotan edessäni olevaa viidennen asteen yhtälöä. Hikikarpalot kohoavat otsalleni. Vilkaisen nelilaskinta, sen pieniä näppäimiä ja suurinta laskennallista riemuvoittoa, tavallista neliöjuurta. Katse hiipii taas yhtälöön ja käsi kurottaa nelilaskimen ohi kohti funktiolaskinta. Muutama napin painallus ja tehtävä ratkeaa, jälleen kerran ilman pientä ihmettä, jonka saan mukaani pääsykoesaliin."

Kuten varmaan moni muukin, olen nyt ottanut käyttöön nelilaskimen pääsykoeharjoittelun tueksi. Samalla olen myös aloittanut inhokkiasioideni systemaattisen kertaamisen. Ne ovat asioita, joita en syystä tai toisesta ole lukiossa hallinnut kunnolla ja joita olen vältellyt jo aivan liian pitkään. Kyseessä ovat siis erittäin tärkeät tasapainoreaktiot, liukoisuusasiat, pH, aaltoliike ja jousiasiat. Toisin sanoen paljon trigonometrisiä funktioita, logaritmeja ja korkeamman asteen yhtälöitä. Osan aikaa nelilaskimesta ei ole siis mitään hyötyä, koska en näe järkeä erilaisten taulukoiden käyttämisessä. Niitä aion vilkaista myöhemmin varmuuden vuoksi, mutta nyt keskityn olennaisiin asioihin: laskurutiiniin ja ymmärtämiseen.


Kymmenpotenssien pyörittely tuntuu jo helpolta, meneväthän ne tavallisten murtolukujen laskusääntöjen mukaan. Pilkun siirtämisessä olen kaikkien näiden vuosienkin jälkeen yhä surkea, joten mun pitää vain muistaa keskittyä kovasti. Myös logaritmit rupeaa olemaan pikkuhiljaa hallussa, vaikka lukiossa ne tuntuivat jotenkin vaikealta ajatukselta. Pienillä askelilla kuljetaan kuitenkin voittoa kohti ja matkaa on takana jo paljon.


Vaikka nelilaskimen käyttö turhauttaa välillä tosi paljon, on paljon parempi ärsyyntyä nyt kuin pääsykokeessa jos ei osaakkaan pyöritellä kaikkea tarvittavaa. Kuitenkin jokaisen päivän päätteeksi lasken nelilaskimen hellästi hyllyyn odottamaan seuraavaa koitosta. Ja onhan se aika söpö. ;)

Kommentit

  1. Itse olen varmaan hullu, mutta olen laskenut nelilaskimella koko kuluneen vuoden �� Nythän sitä ei enää edes ajattele että siinä olisi mitään kummallista tai hankalaa, taulukoistakin saa melko vaivattomasti tarvitsemansa tiedot �� edelleen silti ärsyttää näppäilyvirheet, jotka tosin jo hyvin ovat karsiutuneet mutteivat kokonaan. Itse kuuluun siihen hieman laiskempaan sorttiin kuka ei millään meinaisi jaksaa tehtäviä tarkistaa ennen vastauksen katsomista. Miltäs susta muuten tuntuu tässä vaiheessa urakkaa? Onko homma hallussa vai tunnetko, että olisi vielä paljon treenattavaa? Oletko ehkä harjoituskokeita tai vanhoja valintakokeita jo tehnyt?��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän on vaan hyvä jos oot jaksanu jo koko vuoden näpertää nelilaskimen kanssa :) Mulla on välillä tosi ristiriitaisia tunteita, joskus tuntuu että osaa kyllä ja joskus taas että kaikki asiat ovat kadonneet muistista. Musta tuntuu kuitenkin siltä, että enää ei ole alueita, joista en osaisi sanoa mitään kokeessa. Treenattavaa on kuitenkin vielä paljon, pakkohan se on yrittää saada itsensä maratonkuntoon jos vain onnistuisi oppimaan suurimman osan :D Mä tein viime viikolla mafyn ilmaisen harjoituskokeen ja aion tehdä vanhoja valintakokeita vielä ainakin pari kappaletta ennen varsinaista koitosta. Tsemppiä sullekki lukuihin!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pääsin lääkikseen?

Lukusuunnitelma syksylle

Mitä lääkiksen ekana vuonna opitaan?