Study materials
Sanotaan se suoraan. Olen köyhä, pa, matti kukkarossa. Minulla ei ole varaa ostaa monen tuhannen euron valmennuskursseja. Olen harkinnut mafynetin tilaamista, mutta toisaalta senkin värkin hinta on yli 700 euroa eli kahden kuukauden vuokra. Saattaa siis sekin kehuttu ihme jäädä ihan vain ajatuksen tasolle. Olen kuitenkin ostanut itselleni erilaisia materiaaleja halvalla, joista osaa aion käyttää kunnolla lukuprosessissani ja osaa lähinnä selailen jos jää aikaa.
Yksi syy siihen että en haluaisi mitään lähiopetuskurssia vaikka olisi varaa on se, että olen todella huono luennoilla istuja. En yksinkertaisesti jaksa raahautua paikan päälle jos asian voi opiskella kotona aivan yhtä hyvin. Lisäksi paikan päällä innostun kyselemään aiheeseen jollain tapaa liittyviä mutta oppimistavoitteet reilusti ylittäviä kysymyksiä, jotka voisivat häiritä muita oppilaita. Lukioiaikaiset ystäväni kuittailevat minulle vieläkin kysymyksestä, jossa ihmettelin että jos avaruuteen äärettömän kauas muista objekteista sijoitettaisiin appelsiini ja herne, lähtisikö herne kiertämään appelsiinia omalla kiertoradallaan kuten Maa Aurinkoa.
Tässä suurin osa opiskelumateriaaleistani, kuvasta puuttuu yliopiston kirjat ja muutama randomkirja. |
Yksi syy siihen että en haluaisi mitään lähiopetuskurssia vaikka olisi varaa on se, että olen todella huono luennoilla istuja. En yksinkertaisesti jaksa raahautua paikan päälle jos asian voi opiskella kotona aivan yhtä hyvin. Lisäksi paikan päällä innostun kyselemään aiheeseen jollain tapaa liittyviä mutta oppimistavoitteet reilusti ylittäviä kysymyksiä, jotka voisivat häiritä muita oppilaita. Lukioiaikaiset ystäväni kuittailevat minulle vieläkin kysymyksestä, jossa ihmettelin että jos avaruuteen äärettömän kauas muista objekteista sijoitettaisiin appelsiini ja herne, lähtisikö herne kiertämään appelsiinia omalla kiertoradallaan kuten Maa Aurinkoa.
Fysiikan, kemian ja biologian sarjoina minulla on Physica, Reaktio ja Lukion biologia. Tykkään näistä sarjoista todella paljon, enkä aio hankkia minkään muun sarjan kirjoja. Lukemisessani ajatuksena on, että aina epäselvän tai vaikean asian tullessa vastaan Googlaan sitä monesta eri lähteestä kahdella eri kielellä. Siksi mielestäni on turhaa laittaa rahaa kalliisiin kirjoihin kun paljon tarkempaa ja uudempaa tietoa löytyy netistä muutamalla klikkauksella mahdollisesti kuvin ja videoin höystettynä. Physicassa pidän kovasti siitä, että jokainen kaava johdetaan erikseen ja tekstiä on vain tarpeellinen määrä. Lukiossa vielä hämärän peitossa olleet johtamiset ovat nyt auenneet vielä paljon paremmin, kun olen yliopistolla joutunut integroimalla ja derivoimalla johtamaan kaikki samat kaavat ja rutosti lisää. Reaktio ja biologia taasen ovat peruskivoja kirjoja, joissa pidän erityisesti tekstin ja kuvien asettelusta sekä hyvistä tiivistelmistä joka kappaleen lopussa sekä ihanista lisätietolaatikoista.
Vanhoista valmennusmateriaaleista olen ostanut Valmennuskeskuksen, Epionen ja Eximian setit, jotka ovat vaihtelevasti vuosilta 2013-2015. Niitäkään en aio hankkia enempää, sillä valmennuskurssimateriaalit ovat joka vuosi samat todella pienillä muutoksilla. Monet tuntemistani ihmisistä ovat olleet peräkkäisinä vuosina kursseilla vuosi toisensa jälkeen ja ovat kertoneet, että muutokset ovat todella minimaalisia ja mikä pahinta, joka vuosi kirjoissa on roppakaupalla virheitä. Jos siis aiot opiskella itsenäisesti kuten minä teen, älä tuhlaa rahojasi uusimpiin materiaaleihin kun saat samat asiat paljon halvemmalla. Ja te, jotka murehditte pahamaineista nelilaskinta: jos olette lukeneet pitkää matematiikkaa kohtalaisella menestyksellä, niin osaatte aivan varmasti kaiken, mitä sillä pienellä palikalla tarvitsee osata pyöritellä. Minä koskin ennen koetta nelilaskimeeni ehkä kolme kertaa, eikä se hidastanut tai vaikeuttanut kokeen tekemistä millään lailla.
Muina oheismateriaaleina minulla on muutama kirpputorilta hankittu solubiologiaa ja lääketiedettä käsittelevä kirja. Lisäksi minulla on vanhempi painos Galenoksesta sekä uudeksi Galenokseksikin tituleerattu Via Medicina, josta ei tullut kovin kummoista menestystä. Näitä kirjoja aion lukea lähinnä iltalukemisena tai jos joskus sattuu olemaan aikaa ja innostusta. Minulla on myös Kaplanin Anatomy Coloring Book, jota aion joskus väritellä ja nimetä osia kirjan kuvista.
Näiden materiaalien kanssa suunnitelmani on seuraava (ellen rikastu ja hanki mafynettiä):
-Syksyn aikana luen fysiikan, kemian ja erityisesti biologian lukiokirjat. En ole malttanut pysyä niistä erossa, joten aloitin jo selailemaan biologian kertauskirjaa ja yhtäkkiä huomasinkin osaavani maailmankaudet ulkoa. Näiden pienten inhokkiasioiden oppiminen tuo uutta motivaatiota.
-Lukiokirjojen jälkeen siirryn valmennusmateriaaleihin. VK:n materiaalit olen käynyt jo kokonaan läpi 2016 keväällä, joten todennäköisesti aloitan Eximian materiaaleista ja välillä vilkuilen Epionen kirjoja. Tarkoitus on laskea, laskea ja laskea. Mielestäni valmennuskurssien tekstit ovat todella huonoja, joten niistä aion lukea lähinnä ne asiat joita ei ole lukiokirjoissa ja vilkuilla loppuja.
-Aion tehdä joka kuukausi yhden vanhan pääsykokeen marraskuusta lähtien. Aloitan vuoden 2012 kokeesta ja etenen siitä uusimpaan, jotta huhtikuussa 2018 saan tehtyä uudestaan 2017 kokeen. Väleissä aion myös treenata simuloituja valintakokeita, jotka olen saanut joidenkin materiaalien mukana. Tällä on tarkoitus seurata kuukausittaista kehittymistäni. Aloitan 2012 kokeesta sen takia, että sitä aiemmat kokeet on tehty Galenoksen pohjalta ja osittain myös siksi, että marraskuuhun on jonkin verran aikaa jotta ehdin kertailla edes vähän.
-Koko ajan opiskelen omaa alaani. Minulla on suunnitelma ensi vuodelle, mutta sen toteuttamisesta pitää vielä keskustella. Pääsisipä jo opolle!
Komea kasa matskuja! Mulla on myös fysiikassa Physicat ja Fysiikka-sarjat, mutta bilsassa Bios ja kemiassa Mooli. Nämä satuin saamaan ensimmäisenä kun etsin käytettyjä sarjoja kokonaisena, että niinkin hyvä perustelu valinnalle :D . Lisäksi mulla on ABI-sarjan kertauskirjat noista kolmesta aineesta. Muita oon sitten lainaillut kirjastosta, mutta aika paljon oon googlettanut, jos en ole jotain lukiokirjan pohjalta ymmärtänyt. Mua häiritsee, että lukiokirjoissa on ainakin bilsan osalta aika paljon sellaisia juttuja, että niitä ei mitenkään taustoiteta ja omaa ymmärrystä ainakin lisää asian suhteen se, että katson muista lähteistä, mistä laajemmassa mielessä on kyse.
VastaaPoistaFysiikka-sarja voi olla kivempi sinulle kun aloitit puhtaalta pöydältä ihan alusta lukemaan, ei kannata siis lannistua jos Physicassa ei välillä ymmärrä että mistä nämä kaavojen välimuodot tulevat. :) Toisaalta kun ymmärrys kasvaa niin niidenkin ymmärtämisestä on varmasti hyötyä, varsinkin nyt kun pääsykokeisiin on näemmä jonakin tehtävän osana alettu ottaa jonkun kaavan johtaminen. Mulla on kans ABI-sarjan kertauskirjoja mutta en erityisemmin välitä niistä, lähinnä nimenomaan ajattelin virkistää muistia niillä ennen kuin alan tosissaan lukemaan. Mua häiritsee kans nimenomaan tuo, että asioita ei taustoiteta. Toisaalta välillä se on hyvä asia jos haluaa jonkin asian nielaista purematta, mutta esimerkiksi mulle oli hieno ahaa-elämys kun esimerkiksi älysi atomiorbitaalien muotojen tulevan suoraan Shrödingerin yhtälöstä! :D
PoistaTuo Via Medicina on minusta kiva lisä mutta ei tosiaan mikä wonder opus. Sain itse sen kun olin keväällä 2016 Kandikustannuksen pitkällä kurssilla. Taisin lukaista sen kertauksena aina läpi kun olin tietyn aihealueen lukenut. Jonkun verran siellä oli lukiotiedot ylittävää extrajuttua joka oli kiva lisä. Kokeiden tekemistä suosittelen! Itse tein ekalla kierroksella kaikki siihen astiset vanhat pääsykokeet vuodesta 2012 lähtien. Tänä keväänä tein mafyn mukana tulleet harkkakokeet ja Kandikustannuksen sivuissa kävin paikan päällä. Taisin tehdä kevään aikana yhden kokeen per viikko, 2016 kokeen tein juuri ennen kuin lopetin lukemisen ja taisi saada pisteitä varmaan 50p enemmän kuin koetilanteessa :D Toki siihen vaikutti se, että muistin missä olin mokaillut mutta tuo silti itsevarmuutta :) Hyvältä kuulostaa suunnitelma!
VastaaPoistaKiitos! Just sellaisena lisänä ajattelinkin pitää noita vähän "turhempia" opuksia, voi kuitenkin jotain tietoa olla johon en ole aikaisemmin törmännyt tai jota ei hoksaa googlettaa. :) Aikaisemmin en ole paljoa noita kokeita tehnyt lukuunottamatta 2013 koetta ennen ekaa hakukertaa, nyt tuntuu että haluan oikeasti seurata edistymistäni ja kartoittaa virheitä.
PoistaEn tiedä tuliko kommentti Chromella läpi, niin laitan uudelleen,.
VastaaPoistaOstin mafynetin ja totesin etten ehdi siitä tekemään millään kaikkia tehtäviä. Tutustuin mafynetin mukana tuleviin yo-kursseihin (kemia + fysiikka) ja totesin, että nämä ovat suunnilleen samat tehtävät kuin lääkiskurssissa ja hinta on murto-osa siitä mitä sana lääkis tuo mafynettiin. Nämä kaksi kurssia maksoivat 56e omalle puhelimelle ladattuna, fysiikassa tehtäviä on yli 800 ja kemiassa yli 600 (käyttöoikeus lokakuulle 2018). Sanoisin, että tälläiselle tavalliselle pulliaiselle riittää aivan mainiosti kun lukuaikaakaan ei juuri ole. Mutta vinkkinä ;)
Siis tuohan on aivan loistava juttu! Menee ehdottomasti harkintaan seuraavana palkkapäivänä, kiitos vinkistä! :) Tuommonen 60e hinta sopii minunkin kukkarolleni ja tehtäviä on varmasti juuri sopivasti valitsemieni yliopistokurssien lisäksi :)
Poista