Anatomiaa ja aineenvaihduntaa

Hitsi miten nopeeta aika meneekään taas. Mulla oli suunnitelmissa kirjoittaa aineenvaihdunnasta vähän juttua mutta niin siinä vain kävi että nyt liikkumisjaksoa on kulunut jo kolme viikkoa. Opiskelu on aika tiivistahtista mutta sitäkin hauskempaa vaikka muistettavaa on todella paljon ja aikaa on todella vähän.

Aineenvaihdunta oli myös aika tiivis päkki, jossa käytiin ihmiskehon eri metaboliareitit läpi aina soluhengityksestä aminohapposynteesiin ja glykogenolyysiin. Entisenä kemianopiskelijana jakso oli aikaa kuivaa kamaa sillä just sen kaltaisia asioita mä lähdin kemialta pakoon. Taustasta oli kuitenkin hyötyä reaktioiden ymmärtämisessä ja asioiden muistamisessa. Lopulta kun eri reaktioketjuja oli tankattu neljä viikkoa, koitti tentti joka olikin odotettua helpompi. Huolimatta siitä, että luin yhden neljästä tenttikysymyksestä väärin sain ihan huikean hyvät pisteet ja hyväksytyn suorituksen. Sain siis hyvillä mielin lähteä kohti anatomian opiskelua!

Tällä hetkellä käynnissä olevan liikkumisjakson ideana on opiskella kehun luut, lihakset, ligamentit ja tärkeimpiä hermoja ja verisuonia unohtamatta lihassolujen sähköistä toimintaa ja ylipäätään kaikkea liikkumiseen liittyvää. Nämä ekat kolme viikkoa ollaan tankattu jalan, keskivartalon ja käden lihaksia, luita ja oheisasioita. Pakko sanoa että homma käy kyllä kokoajan helpommaksi mitä enemmän opiskelee, koska pikkuhiljaa löytää asioille loogisia yhteyksiä ja oppii latinaa paremmin. Syksyllä lisääntymisjaksolla meillä oli jo lantion ja sukuelinten anatomia, joka tuntui silloin vielä aika vaikealta ja hankalalta hahmottaa. Nyt sen sijaan anterolateraaliset ja kaiken maailman luukyhmyt menevät jo kuin vettä vaan. Yhtäkkiä sitä huomaa vain olevansa keskellä lääketieteellistä kieltä ja ymmärtävänsä todella paljon siitä mitä puhutaan. Ihan mahtava tunne!

Tässä jaksossa meillä on myös paljon harjoituksia ja ryhmätöitä, joista odotetuimpia ovat tässä kuussa olevat suturaatioharjoitukset ja dissektiot. Viime viikolla meillä oli myös sidontaharjoitus, jossa sidoimme toistemme sormia, nilkkoja ja polvia. Anatomianopetukseen liittyy myös paljon palpointia ja erilaisten testien suorittamista kanssaopiskelijoille. Tänään esimerkiksi palpoimme toisiltamme lapaluun acromionin ja sen luona olevia nivelrakoja sekä testasimme toisiltamme kiertäjäkalvosimen kunnon sekä erilaisia refleksejä. Mun mielestä on ihan huikeeta, miten jo heti alussa meidän opettajat kertovat mitä erilaisia vammoja voi tulla tiettyihin rakenteisiin ja miten niitä hoidetaan. On ihan uskomaton mahdollisuus että meidän luennoitsijat ovat ortopedeja, käsikirurgeja jne luennon aiheen erikoisalan lääkäreitä.

Tässä vähän pikakuulumisia teille, nyt mun pitää varmaan palata takaisin opiskelujen pariin sillä perjantaina meillä on hyvin kuumottava suullinen tentti.

Tsemppiä tähän viikkoon!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pääsin lääkikseen?

Lukusuunnitelma syksylle

Mitä lääkiksen ekana vuonna opitaan?