Vinkkejä omilleen muuttavalle

Taas on se aika vuodesta kun kiivain muuttoliike on käynnissä. Monet muuttavat ensimmäistä kertaa omilleen ja mullekin tulee tässä kuussa huikeat kuusi(!!) vuotta siitä, kun muutin ensimmäiseen omaan asuntooni. Sen jälkeen olenkin asunut seitsemässä eri osoitteessa ja nimellisesti vielä kahdeksannessa, johon en koskaan päässyt muuttamaan asuntohuijarin takia. Tässä tuleekin tiivis muistilista ensimmäiseen tai n:teen kotiin muuttavalle.

1. Kirjoita konkreettinen vuokrasopimus ja varmista, että vuokraisäntäsi oikeasti omistaa paikan. Monesti nuoret kuulevat kesätöiden yhteydessä suullisen sopimuksen vaaroista, mutta samat säännöt pätevät myös asunnon vuokraamiseen. Huomaa myös, että sinulla on täysi oikeus varmistaa vuokranantajan henkilöllisyys ja se, että hän omistaa vuokrattavan asunnon. Mä itse tein tämän virheen eli vaikka kirjoitin paperisen sopimuksen, en varmistanut yksityisen vuokranantajan todenperäisyyttä ja jäinkin hetkeksi kodittomaksi. Suosittelen tarkastusta lämpimästi, vaikka se tuntuisikin tyhmältä tai epäkohteliaalta. Muista myös varmistaa asunnon kunto ennen muuttamista. Monissa paikoissa on mm. asuntoon muuttavan tarkistuslista, joka varmistaa, että et joudu korvausvastuuseen aiemman asukkaan takia.

2. Hanki sähkö, vesi, netti ja vakuutus jos ne eivät kuulu vuokraan. Kilpailuta ne ja googlaa vaihtoehdot ennen sopimuksen tekemistä. Ainakin TOASilla ja POASilla sähkö, vesi ja netti kuuluvat jo valmiiksi vuokraan, joten niistä ei tarvitse huolehtia. Kotivakuutus on ehdottoman tärkeä; esimerkiksi edellisessä kerrostalossani yhdessä asunnossa sattui suuri vesivahinko, joka ulottui kolmeen eri asuinkerrokseen. Hieman laajempi kotivakuutus taasen on kätevä, jos vaikkapa kissa päättää pudottaa telkkarin.

3. Muista pakata itsestäänselvät asiat. Vessapaperi, hammasharja, pyyhe, haarukoita, lautasia, laseja.. Varmista, että mukana on se kaikki, mitä tarvitset heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Lähipizzeriasta tilatun kebabin syöminen onnistuu kyllä lattialta suoraan pakkauksestakin, mutta on huomattavasti mukavampaa jos löytyy ainakin yksi tuoli, jolla istua raskaan päivän jälkeen nauttimassa omasta rauhasta. Tärkeimmille tarvikkeille voi vaikkapa varata yhden kokonaisen laatikon, josta löytää sen ensimmäisen vessapaperirullan ja käsipyyhkeen kun koko koti näyttää vielä kaaokselta.

4. Hanki tarvittavat työkalut ja taidot. Vasara ja nauloja jotta saa pari kivaa taulua seinälle, jakoavain, kuusiokoloavainsetti, ruuvimeisseli ja mittanauha. Usko pois, niitä tarvitaan. Varmista myös, että osaat tärkeimmät taidot, joita vaaditaan yllättävissäkin tilanteissa. Kannattaa tietää, missä on sulaketaulu ja miten siitä napsautetaan sulake takaisin päälle tai vaihdetaan kokonaan uuteen, miten vessan hajulukko avataan (tämä kuuluu vuokralaiselle!) tai miten pakastin sulatetaan, jos se meinaa jäätyä umpeen. Todennäköisesti joku sukulainen on jo näitä tietoja sinulle jossain vaiheessa jakanut mutta jos on jo päässyt unohtumaan, youtubesta löytyy sopiva ohjevideo ihan kaikkeen.

5. Varmista, missä lähin sairaala, kauppa, kirjasto jne ovat. Jos pitää päästä äkkiä päivystykseen tai varata muuten vaan aikaa, on tärkeää tietää mikä se lähin päivystys on ja mihin numeroon pitää soittaa. Tähän samaan kategoriaan voi heittää myös kevyempiä kohteita, kuten lähin kuntosali, kirjakauppa ja lenkkireitti. Muista myös hankkia jos jonkinlaista kanta-asiakaskorttia eri paikkoihin ja höylätä uutuuttaan hohtavaa opiskelijakorttia aina kun mahdollista. Bussikortin ja koulureitin selvittäminen kuuluvat myös uuden opiskelijan muistilistaan monen muun asian ohella. Mä luulin aluksi että en tarvitsisi bussikorttia kovinkaan paljoa, joten vitkastelin sen tilaamisen kanssa. Lopulta kuitenkin jouduin ihan liian monta kertaa kaivamaan kolikoita esiin bussimatkustelua varten.

+. Hoida kaikki uuden opiskelijan asiat ennen koulun alkua, jos pääsit opiskelemaan. Täältä löydät Tampereen yliopiston muistilistan uudelle opiskelijalle. Hanki myös aivan liian suuri kasa uusia opiskelumateriaaleja ja kirjoja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten pääsin lääkikseen?

Lukusuunnitelma syksylle

Mitä lääkiksen ekana vuonna opitaan?